Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
E-ticaret'e yakın takip geliyor
24.04.2023

E-ticaret'e yakın takip geliyor

Bu çerçevede öncelikle Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı hazırlanarak, TBMM?ye sevkedildi. Bu dönem yasalaşamayan ve yeni dönem yeniden gündeme getirileceği belirtilen tasarı ile ticari iletişim, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler, elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülükleri ve uygulamaya ilişkin yaptırımlar düzenleniyor.

Alıcının elektronik iletişim araçlarıyla sipariş vermesi halinde, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, sözleşme şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesi zorunluluğunu getiren tasarı ile ticari elektronik iletilerin de, alıcılara önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilmesi öngörülüyor.

Tasarıda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da uygulamayla ilgili her türlü tedbiri almakla ve denetim yapmakla yetkili kılınıyor.

-TEKNİK ALTYAPI KURULACAK-

Ekonomi yönetimi de, yeni dönemde öncelikle elektronik ticarete ilişkin hukuki altyapının oluşturulmasını planlıyor. Daha sonra da Maliye Bakanlığının elektronik sistemin kayıt altına alınmasına ilişkin düzenlemeleri hayata geçirmesi hedefleniyor.

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı ile Bilişim Teknolojileri Kurumunun da Elektronik Ticaretin izlenmesine ilişkin teknik altyapıyı kuracağı ifade ediliyor.

Bütün bu işlemlerin 2012 sonuna kadar tamamlanması ve böylece Elektronik Ticaretin tamamen kayıt altına alınması öngörülüyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı da, bu çalışmalar kapsamında kredi kartı kullanarak internet üzerinden yurt dışından yapılan alışverişlerde vergi tarhiyatı için alternatif üretiyor. Gelir Vergisi Kanunu?nun geçici 67?inci maddesiyle bankalara getirilen stopaj yükümlülüğünde olduğu gibi, internette kredi kartıyla yapılan alışverişlerde de, KDV tarhiyatının bankalar üzerinden yapılıp yapılamayacağı üzerinde duruluyor.

Elektronik Ticaretin büyük bir vergi kaybına neden olduğunu kaydeden Gelir İdaresi yetkilileri, "Gittigidiyor.com"a bütün işlemlerde banka üzerinden satış zorunluluğu getirildiğini, bu şekilde bu site üzerinden yapılan alışverişlerin vergiye tabi kılındığını vurguluyor. Yetkililer, yurt dışından yapılan ticaretin de vergi kapsamına alınması zorunluluğu bulunduğunu, bu konuda diğer ülke uygulamalarına da bakılacağını ve e-ticaretin vergilendirilmesine dönük kanuni düzenlemeye gidileceğini bildirdi.

-KREDİ KARTLI ALIŞVERİŞLERE LİMİT TAKİBİ-

Bu arada internet yoluyla kredi kartı kullanılarak yurt dışından yapılan alışverişler, gümrük mevzuatındaki limitler açısından da ayrıca izlemeye alınıyor.

Bu incelemede gümrük mevzuatı ile tanınan 150 avro tutarındaki muafiyet hükümlerini ihlal eden ticari nitelikteki muameleler tespit edilecek ve ihlali yapanlar hakkında işlem yapılacak.

Yürürlükteki mevzuata göre, "önemli değeri olmayan eşya" olarak tanımlanan ve yurt dışından posta yoluyla ve yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ve toplam kıymeti 150 Avroyu geçmeyen eşyaya da ticari nitelikte olmamak şartıyla ayrıca muafiyet tanınıyor.

İlgili mevzuatta buna ilişkin hüküm, "Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 Avro;yu geçmeyen, ticari miktar ve mahiyette olmayan eşyaya muafiyet tanınır" şeklinde düzenleniyor.

Yeni dönemde Gümrük Müsteşarlığı, Bankalararası Kart Merkezi ile koordineli çalışarak, internetten kredi kartıyla siparişi verilen ve kişilere posta yoluyla gönderilen bu tür eşyalarda 150 Avroluk limitin aşılıp aşılmadığını kontrol edecek.

Limit aşımında da ilgili eşyaya gümrük vergisi tahakkuk ettirilecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Blog Son Eklenenler
KIŞLIK KOMBİN ÖNERİLERİ
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
KIŞLIK KOMBİN ÖNERİLERİ
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Belçika'da e-ticaret pazarı büyüklüğü ve Türkiye karşılaştırması
Türkiye'de eTicaret pazarının geleceğini analiz etmek için Avrupa ülkelerine bakmamız yeterli Belçika'da e-ticaret pazarı büyüklüğü ve Türkiye karşılaştırması Belçika'da e-ticaret ile ilgili bugün yayınlanan veriler ışığında bir analiz yapmak istedik.     
İnternete erişim engelleniyor mu?
İnternetin bütün dünyayı saran bir iletişim kanalı olmasının en güzel yanlarından birisi de, ilk baştan bu yana, internet erişiminin hiç engellenemeyeceği düşüncesi oldu belki de. Bugünler ülkemizde, erişim kısıtlama ile ilgili farklı gelişmeler meydana geliyor. Bir e-ticaret alt yapı sağlayıcı olarak, gündeme kendi açımızdan yaklaştık. Yaklaşık 1 aydır  Türkiye'de herkesi tedirgin eden gelişmeler üst üste yaşanmaya devam ediyor.   Bu gelişmeler, piyasalara durgunluk olarak yansıyınca,  gelişmeler iş dünyasını da ilgilendirmeye başladı. TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda  kabul edilen torba yasa ile, internet erişimi ile ilgili kararlar alındı.  
Dijital Reklam Pastası Büyüyor!
Reklam deyince, gazete ve televizyon reklamları hep aklımıza gelir, oysa yeni dünya yani internet yep yeni reklam mecraları ile karşımıza çıkıyor. Gazeteler, televizyonlar, radyo ve açık hava reklamları derken internet hatta cep telefonu bile reklam alanı hâline geldi. Bu mecraların içerisinde ölçülebildiği için hızla büyüyen internet reklam pastasının Türkiye pazarının büyüklüğü 10 yıl önce 500 bin TL civarında iken geçen yıl itibarıyla 750 milyon TL'ye ulaştı.
Yurtdışı online alışverişlerimiz hızla artıyor
Kendi kartlarımız ile yurtdışında yapılan online alışverişlerin artması bir çok açıdan değerlendirilebilir, ilk akla gelenlerden birisi yerli e-ticaret pazarında tüketicinin ulaşamadığı ürünleri yurt dışından tedarik ediyor olması olabilir. O zaman bu ürünleri tespit edip iç pazarda doğrudan satışa sunmak veya ikame ürünleri satışa sunmak oldukça önemli. Türkiye'deki Visa kart sahiplerinin geçen yılın ilk 9 ayında yurt dışındaki alışveriş sitelerinden yaptıkları harcamalar 2010'un aynı dönemine göre yüzde 34 artışla 268 milyon avroya ulaştı. 
Kimler E-ticaret yapıyor?
Mevcut e-ticaret müşterilerinin demografik dağılımının bilinmesi, e-ticaret sitesi açarken doğru kararın verilebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Tüketicinin henüz yeterince zenginleşmediği bir kategoride yola başlamak çok fazla sabır gerektirebilir. Milyonlarca mail, mesaj ve içerik trafiği hakkında en son rakamları hepimiz merak ederiz. Türkiye'de kaç kişinin interneti var? Bu insanlar internette ne yapıyor? soru örnekleri gibi yüzlerce soruyu merak edip dururuz. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşalım. Önce Türkiye'deki kitlenin cinsiyetine bakalım. Türk internet kullanıcısının %61'i erkek, %39'u kadın. Bunu  Facebook Reklamları  da doğruluyor.
Mobil Ödeme devri başladı kredi kartının pabucu dama!
Mobil ödeme çok yaygın olmamakla birlikte terih edilmeye başlanan bir ödeme yöntemi, bazı kanuni düzenlemelerin yapılması durumunda önünün çok açılacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Amerikalı Gartner Inc şirketi tarafından piyasalara ilişkin yapılan araştırmalar ışığında mobil ödeme sisteminin bu sene 140 milyondan fazla kişinin kullanması bekleniyor. İnternetMobil Ödeme Sistemi Giderek Yaygınlaşıyor Amerikalı Gartner Inc şirketi tarafından piyasalara ilişkin yapılan araştırmalar ışığında mobil ödeme sisteminin bu sene 140 milyondan fazla kişinin kullanması bekleniyor.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.